Over mij

Welkom!

Hallo, leuk dat je op mijn website Folkles.nl komt kijken! Ik zal eens wat over mijzelf vertellen. Mijn naam is Erik de Jong en woon in Groningen. Ik ben eigenlijk praktisch mijn hele leven al met muziek bezig. Op mijn elfde (in 1993) begon ik met accordeon spelen en dat heb ik in de loop van de tijd uitgebouwd tot mijn beroep.

Sinds 2009 heb ik mijn eenmanszaak die is gestoeld op een aantal pijlers, waarvan de grootste is: optreden. Mijn optreedervaring begon al op jonge leeftijd omdat mijn accordeondocent ook dirigent was van het plaatselijke accordeonorkest. Daarin heb ik 10 jaar gespeeld, tot ik verhuisde voor mijn studies. Ik heb aan de Universiteit Twente communicatiewetenschappen en een eerstegraads docentenopleiding voor maatschappijleer afgerond.

Steeds meer muziek

Tijdens mijn studieperiode ben ik steeds meer muziek gaan maken. Eerst ben ik weer in een accordeonorkest in de buurt van de universiteit gaan spelen. Ik begon toen ook steeds meer in aanraking te komen met verschillende soorten folkmuziek. Eerst hadden klezmer en andere Oost-Europese muziek mijn aandacht gegrepen. Later kwamen daar Ierse/Schotse muziek en balfolk bij (balfolk is folkmuziek om op te dansen (vandaar ‘bal’ van ‘dansbal’), gebaseerd op allerlei Europese folk, maar voorals Frans/Vlaams).

Steeds meer folkbands

In de loop van mijn studententijd begon ik ook steeds meer in folkbands te spelen. De eerste was een balfolkband, genaamd de Gonnagles. Hiermee heb ik erg veel gespeeld op bals door heel Nederland, maar ook op verschillende festivals in Frankrijk en Duitsland. Tegelijkertijd begon ik ook steeds meer Ierse muziek te spelen. In het weekend ging ik veel naar Groningen om daar in de Traditional Irish Music Pub O’Ceallaigh in de Ierse sessie mee te spelen. Ook deed ik mee aan workshops in binnen- en buitenland om me meer in deze stijl te verdiepen.

Vervolgens ging ik ook steeds meer in Ierse/Schotse bands spelen (wat zoveel tijd innam dat ik stopte met het spelen in orkesten). Inmiddels heb ik hier al heel wat optredens mee achter de rug in Nederland, België, Frankrijk, Ierland, Schotland, Engeland, Duitsland en Noorwegen. Van huiskamers, pubs en folkclubs tot grote festivals, overal bleek muziek gebaseerd op Europese dansmuziek een graag gehoorde stijl. Ook ben ik naast accordeon andere instrumenten gaan spelen die passen in de Keltische muziektraditie, zoals tin whistle en bodhrán (de Keltische trommel).

Spelen in sessies

Er zijn eigenlijk 2 aspecten van folkmuziek welke ik het leukste vindt, en dat zijn sessies en spelen voor dansers (of een combinatie daarvan). Een sessie is vooral iets Iers/Schots (maar kan ook met andere folkstijlen, zoals balfolk), waarbij mensen bij elkaar komen (meestal in de pub/kroeg) en ongedwongen met elkaar muziek maken. Je weet nooit precies wie er op de sessie komen, dus je weet ook nooit precies wat er gespeeld gaat worden en hoe de avond uitpakt. Het is niet echt een optreden, maar het is wel openbaar, want er zitten natuurlijk ook andere mensen in de kroeg.

 

Spelen voor dansers

Voor dansers spelen vind ik de meest belonende manier van muziek maken. Je hebt op deze manier een hele speciale band met je publiek, want je brengt ze letterlijk in beweging, en vice versa. Voor een luisterpubliek spelen is natuurlijk ook heel leuk, maar het actieve van voor dansers spelen en de motivatie en energie die dat met zich meebrengt, vind ik toch niet te evenaren. Je gaat er ook anders van spelen.

Voor dansers speel ik als ik balfolk spelen, of als ik een ceilidh organiseer. Een ceilidh is een Schotse Dansworkshop, die veel op bruiloften voorkomen, maar ook tijdens festivals, teamuitjes, op scholen, enz. Wil je hier meer over weten, kijk dan op www.ceilidh.nl.

Deze website is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuur-participatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.