(Online) lessen
Folklessen live en online
Folkles.nl biedt onderstaande muzieklessen zowel live als online aan. Online gaat via Zoom (want die heeft de mogelijkheid tot geschikte geluidsinstellingen voor muziek maken over internet). Live kan ook, maar dan moeten de lessen plaatsvinden in (de buurt van) de stad Groningen. Een combinatie van live en online zou eventueel ook kunnen, voor als je verder weg woont maar af en toe toch naar Groningen wilt komen voor een live les.
Wat is nodig voor het volgen van online les?
Wat je hiervoor zelf nodig hebt is een laptop (daar zit eigenlijk altijd wel een microfoon en camera ingebouwd) of een desktop computer met een losse microfoon plus webcam (tenzij ze zijn ingebouwd), en een koptelefoon. Verder natuurlijk een (redelijk) goede internetverbinding. Ik beschik zelf over de juiste apparatuur om ervoor te zorgen dat je mij en mijn instrument in elk geval goed zult kunnen horen en zien.
Les op piano-accordeon
Ik geef les in allerlei soorten folk op accordeon. Voorbeelden daarvan zijn Iers/Schots, balfolk (Frans/Vlaams) en klezmer/Balkan. Je leert over de achtergronden van de muziek, wat de specifieke speelstijlen/ornamentaties zijn in de muziek en wat de leukste stukken zijn om te spelen. Veel nadruk zal liggen op de dansbaarheid van de muziek, omdat veel folk gespeeld wordt voor mensen die er een bepaalde dans op willen dansen.
Accordeon is een veelgebruikt instrument in de folk, omdat het instrumenten draagbaar is, zowel zacht als hard kan spelen, veel verschillende klanken bezit en de mogelijkheid om melodie, ritme, bassen en akkoorden tegelijk te spelen. Evt. kan je er dan ook nog bij zingen. De mogelijkheden van dit instrument zijn dus eindeloos, vandaar dat je ze overal op de wereld en in (bijna) alle muziekstijlen terugvindt.
Les op tin whistle
Dit is ten opzichte van de accordeon mechanisch gezien een erg simpel instrument, omdat het niets meer is dan een buisje met 6 gaatje en een mondstuk. Toch is het uitdagend en leuk om er goed op te leren spelen. Wat het makkelijker maakt is dat je een beperkt aantal noten tot je beschikking hebt. Simpel gezegd, er zitten minder ‘foute’ noten op. Het instrument is namelijk niet ‘chromatisch’ (dus niet alle tonen zitten erop). Het staat als het ware al voor-geprogrammeerd in een bepaalde toonsoort. Dit betekent wel dat je beperkt bent in wat je er op kunt spelen.
Het instrument is gemaakt voor Keltische muziek (Iers/Schots) en dat zal je er op kunnen spelen. Oost-Europees eigenlijk zeer beperkt, vanwege de andere specifieke toonladders die ze daar gebruiken. Dit instrument is dus echt iets voor mensen die in eerste instantie met Westerse folk aan de slag willen.
Les op bodhrán
Dit instrument is een zogenaamde ‘raamtrommel’ (of ‘framedrum’ in het Engels) afkomstig uit Ierland. Hoe je de naam van dit instrument uitspreekt verschilt per plek (ook in Ierland zelf), maar zolang je de ‘d’ maar niet uitspreekt (het is een Gaelic woord). Dit instrument bespeel je met in één hand een stokje dat je in het midden vasthoudt. Je zet de trommel rechtop op je linker knie (normaliter bespeel je dit instrument zittend), zodat het vel dus verticaal staat. Met je rechter hand hanteer je het stokje en met de andere hand kan je aan de binnenkant van de trommel op het vel drukken waardoor je de toon aan kunt passen. Hierdoor kan je veel verschillende ritmes, tonen en klanken uit een simpele trommel halen. Erg leuk voor in allerlei soorten folkbands, maar met name bespeeld in de Keltische scène. (Op de foto sta ik met het instrument, doormiddel van een speciale draagband.)
Theorie en leerstijl
Naast het bespelen van het instrument krijg je de nodige achtergrondinformatie van de stijl en ook de nodige muziektheorie. Afhankelijk van de wens van de leerling kan hier meer of minder aandacht aan worden besteed. Het belangrijkste doel is lol hebben in muziek maken. Dat kan door het naspelen van melodieën (dus zonder noten lezen), of juist van blad.
Mijn eigen werkwijze is (als ik zelf nieuwe muziek leer), beginnen bij blad als hulpmiddel en dan zo snel mogelijk uit het hoofd. Bladmuziek wordt echter vaker helemaal niet gebruikt bij folk. En als het al wordt gebruikt dan is het puur een leidraad. Lang niet alles wat gespeeld wordt staat dan ook genoteerd. Wat wel genoteerd staat is puur de basis van het stuk en de rest moet je er door gevoel en ervaring zelf bij verzinnen. Ook hiervoor krijg je de nodige handvaten tijdens de lessen.
Erik de Jong
06 16 44 28 00
info@folkles.nl
contactformulier
privacy / cookies
© folkles | design: jei-communicatie