Folk

Wat is folk?

Via deze website kan je lessen nemen in het spelen van folk op accordeon, tin whistle en bodhrán. Eerst eens een stukje over ‘folk’; wat is het en waarom is het zo leuk?

Folk is de basis

Folk is eigenlijk de basis van alle muziek en je vindt er allerlei culturele aspecten in terug van de plek waar de muziek vandaan komt. Het is dan ook erg afwisselend, want folk (of volksmuziek) uit het ene land is vaak weer wezenlijk anders dan dat van het andere. Dit komt door andere toonladders, andere ritmes en andere klanken (bijvoorbeeld door andere instrumenten).

 

Vrolijk, droevig, uitgelaten

Daarbij komt dat folk vaak een zowel melancholisch/droevige als een uitgelaten/vrolijke kant heeft. Ook puur instrumentaal versus met zang (of alleen zang) is een duidelijk verschil. Om te spelen heb ik zelf een voorliefde voor de uitgelaten/vrolijke en dansbare instrumentale folk, en dan met name de Keltische. Maar ook dit soort dansbare folk uit andere hoeken van Europa vind ik vaak erg interessant en leuk om te spelen.

Ouderwets of toch niet?

Wat is nou het verschil tussen volksmuziek en folk? De term ‘volksmuziek’ heeft een ouderwetse uitstraling. Het is waar dat de muziek gebaseerd is op dansen en melodieën die al kunnen afstammen uit de vroege middeleeuwen, maar het leuke van ‘volksmuziek’ is, is dat het steeds weer aan verandering onderhevig is. Zo is er een moderne stijl ontstaan, waarbij nieuwe en oude instrumenten gemixt worden (draailier en elektrische gitaar bijvoorbeeld) en waar ook heel veel nieuwe muziek geschreven wordt. Deze moderne vorm van ‘volksmuziek’ wordt vaak aangeduid als ‘folk’ om toch het onderscheid te maken.

Folk voor iedereen:

Kortom, er zit voor iedereen wel een aspect in folk wat hem of haar aan zal spreken. Toch kom je het in Nederland maar weinig tegen en is het ook moeilijk om les in te krijgen. 

Vandaar dat een website met ook de mogelijkheid tot online-lessen een mooie toevoeging is, zodat mensen die geïnteresseerd zijn maar niet een docent in de buurt hebben wonen, toch een aantal lessen kunnen volgen.

Belangrijkste voordelen folk:

– relatief snel leerbaar (maar je kunt er ook een leven aan wijden)

– enorme vrijheid bij het spelen

– allerlei pakkende melodieën (langzaam, snel, vrolijk, melancholisch, opzwepend)

– met of zonder zang

– je kunt je er enorm verdiepen (of niet, net wat je zelf wilt)

– het is erg leuk om samen te spelen

– door de enorme keuze aan verschillende stijlen is er voor ieder wat wils

– ook voor mensen die nog geen (of niet goed) noten kunnen lezen

 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuur-participatie ondersteunt initiatieven die meedoen aan cultuur stimuleren.